Польща

flag
Столиця: Варшава
Офіційна мова: польська
Віза: для громадян України з біометричними паспортами - безвізова
Населення: 38 422 346 чол.

Про країну

Республіка Польща розташована в центрі Європи. Омивається на півночі Балтійським морем. Має сухопутний кордон з Росією (Калінінградською областю), Литвою, Білоруссю, Україною, Словаччиною, Чехією та Німеччиною.

Велика частина віруючих (близько 87% населення) сповідує католицизм, що робить Польщу країною з найбільшим католицьким населенням в Центральній Європі.

Грошова одиниця - польський злотий.

 

Клімат
Клімат помірний, перехідний від морського до континентального з м'якими (холодними в горах) зимами і теплим (в горах - прохолодним) влітку. Континентальність клімату нижче, ніж в Білорусії і на Україні, що виражається, перш за все, в більш м'яких зимах. Середні температури січня від -1 до -5 ° C (в горах до -8 ° C), липня від +17 до +19 ° C (в горах до +10 ° С).

 

Кухня

Польська кухня достатньо різноманітна і оригінальна. За багатьма компонентами вона подібна до української та російської кухнею, використовуючи, втім, і привнесені елементи кулінарної традиції німецьких і прибалтійських народів. Страви зазвичай дуже ситні, кількість використовуваних приправ і спецій невелика, але використовуються вони з великим умінням.

З м'ясних страв добре відомі знамениті ковбаси, шинка з хріном, печеня з телятини, запечена з картоплею корейка під цибульним соусом, телячі мізки із зеленню, смажений рубець з вареними овочами "фляки", тушковані в сметані з томатами і червоним перцем курчата, смажена качка "качка", капуста з копченою грудинкою "пожіброда", гусак з яблуками "гес", м'ясо в сметанному соусі "зраж", фарширована гусяча шийка, паштет із зайця, свиняча котлета "котлет шабові", свиняча нога з гороховим пюре "голонка" , печеня з дикого кабана і знаменитий "бігос" - блюдо з р азнообразних сортів м'яса і квашеної капусти. Перевага віддається смажених страв.

Польща - "країна супів", тут їх сотні і сотні видів. З овочевих супів хороші борщ "Ботвинків", суп з капусти "капусняк", суп з картоплі, овочів і крупи - "крупняк", бульйон з кнедликами і шматочками м'яса "росол", суп з локшиною "зачерка" і сметанний суп "зурек" . Не менш цікаві суп з гусячої крові "черніна", щі по-польськи, суп зі свіжих огірків і різноманітні борщі.

Не менш популярні і блюда з риби - знаменита печена щука, печена риба з хроном, салат з оселедця, оселедець в сметанному соусі, короп по-польськи (голова коропа подається окремо і вважається святковим блюдом), короп, лин або лящ в соусі по- польськи, фрикадельки з риби в соусі з корнішонами, вуха мисливська, рулет з тріски або судака і т. д.

 

Дороги та правила водіння
Правосторонній рух. Правила руху та дорожні знаки в Польщі відповідають західноєвропейському стандарту. Дійсні міжнародні водійські права. Необхідні також техпаспорт машини і страховка на автомобіль.

Іноземний турист повинен мати з собою такі документи: дійсні водійські права (міжнародні не потрібні), техпаспорт транспортного засобу, поліс страхування транспортного засобу (т. Зв. "Зелену карту", дійсну протягом усього періоду перебування на території Польщі) і страхування на випадок аварії або нанесення збитку.

Максимальна швидкість руху: 50 км / год в містах з 5 ранку до 11 вечора, і 80 км / ч в нічний час; за межами міст 90 км / год, на автострадах до 130 км / ч.

Вміст алкоголю в крові не більше 0,2 проміле.

Всі пасажири повинні бути пристебнуті ременями безпеки, включаючи тих, хто сидить позаду.

Використання мобільного телефону під час водіння забороняється.

Штрафи варіюються від 50 до 1000 злотих ($ 20-400), в залежності від порушення.

 

Курорти в Польщі
Десятки курортів надають можливість з користю провести час і поправити злоровье. Найбільш відомі бальнеологічні курорти Буско-Здруй в 90 км. на північний схід від Кракова, Колобжег на Балтійському узбережжі, КриницяГурська в Сондецьких Бескидах, Лендек-Здруй в Східних Судетах, Полчин-Здруй на Дравською поозерье, Рабка в Західних Бескидах, Душники-Здруй, Кудова-Здруй і Поляниця-Здруй біля підніжжя столових і Бистшіцкіх гір, Устронь в верхів'ях Вісли, ЦепліцеШльонські-Здруй, а також Цехочінек - найбільший бальнеологічний і грязьовий курорт країни в 35 км. від Торуні.

Сопот - один з найпрестижніших курортів балтійського узбережжя. Тут цікаві найдовший в Європі півкілометровий мовляв, комфортабельний комплекс Північних купалень, знаменита Лісова опера (1909 г.), в якій проводиться Міжнародний фестиваль пісні, двокілометрова смуга Північного парку і головна вулиця міста - Бохатерув Монте-Кассіно.

Варшава - місто унікальне: необізнаний турист навряд чи здогадається, що старовинні центральні вулички, костели і замки - всього лише реконструкція, хоч і дуже талановита. Варшава, на початку 20 століття іменувалася «східним Парижем» за витончену красу, була практично повністю зруйнована за часів Другої світової, проте сьогодні її головні пам'ятки майстерно відтворені за автентичними кресленнями. Майже всі вони - від Королівського палацу до Краківського передмістя - зосереджені на правому березі Вісли, тут же знаходяться більшість готелів, ресторанів і торгових комплексів.

Другий за популярністю польське місто - Краків, колишня столиця з багатою історією і ошатною забудовою. Пам'ятки варто шукати в районі Старе Място з еклектичним Королівським замком і середньовічної Ринковою площею. Район Нова-Хута знаменитий сталінськими висотками, Звіринець - лісами і парками, Казімеж - антикварними крамницями і єврейськими ресторанами.

Лодзь не тріщить по швах від туристичних натовпів, але тим і прекрасна: знайомитися з її елегантними віллами, музеями, шопінг-моллами і ресторанами приємніше в тиші. Головні скарби Вроцлава - численні мости через Одру, співаючі фонтани, вулиці старого центру, а ще - забавні гноми, статуетки яких тут буквально на кожному кроці.

Познань - місто концертів і фестивалів, Люблін - університетський, з модними барами і незвичайними екскурсійними маршрутами.

Читати ще...