Пуатьє, Франція

Про місто

Пуатьє (Poitiers) - одне із старих міст Франції і яскравий приклад того, як крізь сучасність проступає багатовікова і насичена подіями історія Європи. Знайомі з шкільної лави імена: Жанна д'Арк, Річард Левове Серце, Елеонора Аквітанська - тут набувають плоті і крові.

Сьогодні Пуатьє - адміністративний центр Пуату і департаменту Вьєнна. Ця регіональна столиця розташовується на піднесеності, між двома річками, що спрадавна вважалося стратегічно вигідним місцем розташування. Бурхлива історія залишила не лише багату архітектурну спадщину, але і прадавній європейський університет, заснований в середині 15 століття, в якому навчається близько 25 тисяч чоловік.

Письменник 16 віків Франсуа Рабле був одним із студентів університету в Пуатьє і увічнив місто у своєму сатиричному романі "Гаргантюа і Пантагрюель", що оповідає про життя двох велетнів-ненажери, батька і сина.

Сучасний Пуатьє, з розвиненою торгівлею і промисловістю, високоякісною гастрономією, - наочна демонстрація французького "мистецтва жити" (art de vivre).

Передусім, варто приділити увагу знаменитим церквам в романському стилі: церкві Богоматері Пуатьє (Église Notre - Dame la Grande), найдревніша частина якої датується 11 сторіччям , баптистерію святого Іоанна Хрестителя (baptistère Saint - Jean), церкви святого Іларія (Église Saint - Hilaire le Grand), церкви святої  Радегунди (Église Sainte - Radegonde) і кафедральному собору святого Петра (cathédrale Saint - Pierre), рідкісному зразку так званої "анжуйскої готики".

Велика частина крамничок з сувенірною продукцією зосереджена на Великій вулиці (Grand rue). Любителям музики рекомендується відвідати магазин музичних інструментів на площі Свободи (place de La Liberte).

Кухня регіону, до якого відноситься Пуатьє, так само як і інші регіональні кухні Франції, грунтується, передусім, на високоякісних продуктах. Серед них слід виділити: сир з козиного молока (Chabichou du Poitou), гарбузи Верхнього Пуату (melon du Haut Poitou), що з'явилися в цій області в 19 столітті, і олія Шаранта-Пуату (beurre Charentes - Poitou), що виробляється  в 5 департаментах.

У список традиційних рецептів входить фарсі пуатевін (farci poitevin), суміш з капусти, різних трав і бекону, пуатинський пиріг з куркою, козеня з часником, гарбуз в вині. В якості десерту особливо знамениті бройє пуатевін (broyé poitevin), солодка, поламана на частини, перепічка, і пуатинське печиво (casse - museaux).